فصلی نو | فصل جنوب فصلی نو | فصل جنوب
  • صفحه نخست
  • اخبار استان
  • سیاسی
  • بین الملل
  • پیشنهاد سردبیر
  • گزارش تصویری

سیل ۱۱۲ هکتار از حریم رودخانه بشار یاسوج را آزاد کرد

این رودخانه در مسیر خود همسایه 300 روستا و آبادی بوده و نان‌ و آب بر سر سفره هزاران نفر از مردمان کوهپایه‌های زاگرس می‌گذاشت و ناجی آن‌ها در سال‌های بی‌آبی و خشک‌سالی بوده...

modir
اردیبهشت ۲۲, ۱۳۹۸
چاپ
0 دیدگاه ها

فصلی نو ،  ۱۱۲هکتار از زمین های واقع در حریم رودخانه بشار یاسوج که سال های گذشته توسط سودجویان و کارخانه های غیرمجاز شن و ماسه تصرف شده بود ، به برکت بارش های سیل آسای فروردین ماه امسال آزاد شد.

به گزارش فصلی نو به نقل از ایرنا،رودخانه بشار از معدود رودخانه های کشور است که در سال های نه چندان دور در مسیر عبور خود تا ریختن به کارون به زندگی مردم جان می داد ، آب زلالش خستگی از تن می زدایید و زمین های روستاهای همسایه خود را آبیاری می کرد.

رودخانه بشار در کنار شهر یاسوج بخشی از اکوسیستم جنوب غربی کشور و یکی از سرچشمه های اصلی رودخانه کارون است که سالانه بیش از یک و نیم میلیارد متر مکعب آب را به دشت های خوزستان و از آنجا به خلیج فارس انتقال می دهد.

رودخانه بشار به طول ۱۲۰کیلومتر در مرز کهگیلویه و بویراحمد با فارس سرچشمه می گیرد و در مرز این استان با چهارمحال و بختیاری آنجا که کارون می‌زاید، تمام می‌شود.

این رودخانه در مسیر خود همسایه ۳۰۰ روستا و آبادی بوده و نان‌ و آب بر سر سفره هزاران نفر از مردمان کوهپایه‌های زاگرس می‌گذاشت و ناجی آن‌ها در سال‌های بی‌آبی و خشک‌سالی بوده است.

از آن زمان که کارخانه های تولید شن و ماسه در بستر و حریم رودخانه بشار ساخته شدند سرگذشت اسف بار رودخانه بشار آغاز شد و پیکر نحیفش زیر تیغ لودرها و بولدوزرهای این کارخانه ها هر روز بیشتر از دیروز زخمی شد.

سودجویان چنان عرصه را بر بشار تنگ کردند که چند سالی بود که به مردابی راکد، مرده و گندیده تبدیل شده بود و حسرت دوستداران محیط زیست را موجب شده بود.

سالها طرح جابه جایی این کارخانه ها برای نجات رودخانه بشار مطرح شد اما صاحبان پرنفوذ و قدرتمند این واحدها در ظاهر قوی تر از قانون و بخشنامه های دولتی نشان دادند و از جا به جایی و یا تعطیلی کارخانه های شن و ماسه امتناع کردند.

رودخانه همانطور که از نامش پیداست به معنای خانه رود است ، اگر کسی به هر گونه این خانه را تصرف کند روزی باید از آن هم کوچ کند.

این بار طبیعت خود دست بکار شد و انتقامی گرفت که سال ها حرف محافل خواهد بود . آنان که خانه اش ویران کرده بودند خانه شان ویران کرد و بستر و حریم واقعی خود را پس گرفت.

در روزهای آغازین فروردین ماه امسال اگر چه هواشناسی روزها قبل هشدار داده بود که روزهای سیلابی در پیش است . باران باریدن گرفت و در پی آن سیل راه افتاد و آنچه را سودجویان بصورت غیرقانونی در بستر رودخانه بشار ساخته بودند در ساعتی از جا کند و با خود به قعر خلیج فارس برد.

این بار خشم طبیعیت به یاری طبیعت و رودخانه شتافت ،خسارت برجا گذاشت اما صدها هکتار از حریم رودخانه های استان را از دست سودجویان خارج کرد و توان برگشتن از آنان را گرفت.

بارش های سیل آسای فروردین ماه امسال در کهگیلویه و بویراحمد نیز خسارات های فراوانی در بخش های مختلف بر استان تحمیل کرد.

بر اساس برآوردها ، میزان خسارات ناشی از وقوع سیل فروردین در این استان در بخش های مختلف رقمی افزون بر ۱۰ هزار میلیارد ریال است.

سیل بیش از یکهزار و ۵۰ کیلومتر راه اعم از اصلی، فرعی و روستایی استان خسارت زد،۶۰۰ دهنه پل آسیب جدی دید که ۲۰ مورد آن به طور کامل تخریب شد و صدها میلیارد تومان به سایر زیرساخت ها و تاسیسات زیربنایی کهگیلویه و بویراحمد خسارت وارد کرد.

بیش از ۸۰۰ واحد منزل مسکونی در مناطق روستایی و شهری دچار خسارت شدند، سه نفر در این استان در اثر بروز سیل جان خود را از دست داده اند، یک روستا در اثر رانش زمین محو شد، جاده‌های ارتباطی ۲۶۶ روستا به طور کامل قطع شد و بیش از ۳۲۰۰ میلیارد ریال به حوزه کشاورزی خسارت وارد شد.

همچنین بخشی از جاده اصلی یاسوج- شیراز به عنوان کریدور شمال به جنوب و یکی از مسیرهای شریانی دچار رانش و تخریب شد و راه ارتباطی پنج محور اصلی و فرعی نیز در آن روزهای سخت سیل به طور کامل قطع شدند.

اینها گوشه ای از میزان خسارت و عمق فاجعه سیل روزهای پنجم و ششم و یازدهم و دوازدهم فروردین سال ۹۸ در استان کهگیلویه و بویراحمد است که به نظر می رسد کمتر مورد توجه مسئولان و دولت مردان در سطح ملی واقع شده است.

در بارش های سیل آسای فروردین امسال ظرف کمتر از ۳۰ ساعت بیش از ۳۰۰ میلی متر باران در برخی مناطق کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسیده که در کشور بی سابقه بوده است.

یاسوج مرکز استان که رودخانه زیبای بشار از درون آن می گذرد در دو نوبت در همین مدت جز دو شهر پربارش جهان معرفی شد.

بارش باران و سیل از آغاز تا انتهای بشار را که افزون بر ۱۲۰کیلومتر طول دارد شست و صیقل داد و اکنون نوبت مسئولان است که
که برای حفاظت از این زودخانه زیبا ، قانون را اجرا کنند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد می گوید : با دستور ویژه وزیر نیرو و مدیریت اجرایی استان و همچنین تاکید جدی دولت و شخص رئیس جمهوری با توجه به حوادث تلخ سیل امسال ، عزم این شرکت برای رها و آزاد سازی حریم و بستر رودخانه های استان راسخ است.

علی داوودی مهر یادآور شد: تاکنون مطالعه تعیین حریم و بستر افزون بر ۷۳۵ هکتار از مجموع بیش از یکهزار و ۴۰۰ هکتار رودخانه های استان تعیین شده است.

وی اظهار داشت: شرکت آب منطقه ای استان بارها به افراد سودجو و متجاوزان به حریم رودخانه های استان به ویژه رودخانه زیبای بشار یاسوج در این راستا هشدار داده بود.

وی تصریح کرد: حدود ۸۹ هکتار نیز از حریم و بستر رودخانه های استان در سال های گذشته و با همکاری و پشتوانه دستگاه قضایی استان آزاد شد.

داوودی مهر گفت: طرح آزادسازی رودخانه بشار یاسوج در مرحله نخست از پل ورودی شهر یاسوج تا پل امام زاده مختار (ع) به میزان حدود حدود ۹۰ هکتار خواهد بود.

وی ادامه داد: آزادسازی و مقابله جدی با متجاوزان به حریم رودخانه بشار از حدفاصل پل مختار و پایین دست محدوده روستای مزدک تا منطقه چیتاب نیز در دستور کار شرکت آب منطقه ای و سایر متولیان امر قرار گرفته است.

داوودی مهر تصریح کرد: یکی از مناطق دارای بیشترین تخریب زمین های ملی و منابع طبیعی در حاشیه رودخانه بشار یاسوج است.

وی یادآور شد: تخریب های روزافزون در این منطقه از پل ورودی بشار یاسوج تا منطقه چیتاب و زمین های اطراف این رودخانه در منطقه مزدک نیز ادامه دارد.

البته وجود برخی اختلافات بر سر حریم رودخانه با برخی مالکان و کشاورزان نیز وجود دارد که تمامی دستگاه های متولی از جمله راه و شهرسازی ، شرکت آب منطقه ای ، سازمان همیاری شهرداری ها ، شورا و شهرداری یاسوج، منابع طبیعی ، فرمانداری بویراحمد موظف به تعیین تکلیف و حل این چالش هستند.

داوودی مهر همچنین از اجرای طرح جامع و مهندسی رودخانه های استان به ویژه رودخانه بشار یاسوج خبر داد و گفت: هر گونه اجرای طرح و تغییرکاربری در حاشیه رودخانه ها باید بر اساس طرح جامع و بلند مدت باشد.

وی گفت: بر اساس برآورد اولیه میزان اعتبار لازم در بخش سازه ای طرح جامع رودخانه بشار یاسوج افزون بر ۱۶۰ میلیارد ریال و در بخش زیباسازی نیز ۸۰۰ میلیارد تومان است.

طول رودخانه های پرآب کهگیلویه و بویراحمد افزون بر یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر و میزان روان آبهای موجود این رودخانه ها نیز حدود هشت و نیم میلیارد مترمکعب است.

مهمترین رودخانه های پرآب موجود در این استان نیز شامل بشار، مارون، زهره، کبگیان، مهریان و باشت است.

حدود ۲ میلیارد متر مکعب از این میزان روان آبها در حوزه طرح های آبزی پروری و ماهیان سردآبی مورد استفاده قرار گرفته است.

همچنین از این میزان بیش از ۳۰۰میلیون مترمکعب در بخش کشاورزی، ۵۵ میلیون متر مکعب در بخش آب آشامیدنی و ۱۶ میلیون متر مکعب نیز در بخش صنعت مورد استفاده است.

مساحت زمین های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیش از۲۷۰ هزار هکتار است که نزدیک به ۴۴ هزار هکتار از این میزان باغ است.

از کل اراضی کشاورزی استان حدود ۸۹ درصد، اختصاص به کشت محصولات زراعی دارد.

کهگیلویه و بویراحمد با حدود ۱۶هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع و با جمعیتی افزون بر ۷۲۳ هزار نفر دارای یک درصد مساحت و یک درصد جمعیت کشور در جنوب غربی ایران واقع شده است.

این استان با ۲ اقلیم متفاوت و مناظر بکر و طبیعی و موقعیت خاص گردشگری دارای هشت شهرستان ، ۱۷شهر و یکهزار و ۶۷۶روستای دارای سکنه است.

اخبار مرتبط

ادامه آتش‌سوزی در کوه‌های دلی بج-مزدک: تلاش‌های مردمی برای مهار آتش
واکسیناسیون رانندگان عمومی در یاسوج به منظور تأمین سلامت جامعه
فیلم و عکس -ادعای مربوط به راهداری و حمل و نقل کذب از...
کاهش کیفیت آب رودخانه بشار تایید شد
تأیید تخلفات در هلال احمر استان کهگیلویه و بویراحمد /ابطال مدارک دوره تخصصی...
پرداخت پاداش ۱۳۵ میلیارد ریالی به خوش مصرف‌های برق کهگیلویه و بویراحمد
گردهمایی مدیران امور اداری سازمان امور عشایر ایران در یاسوج و برگزاری دوره...
سرپرست دانشکده بهداشت و علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج منصوب شد

بدون نظر! اولین نفر باشید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خبر ورزشی

سیده رقیه پناهی

پرداخت ماهیانه ۵۳ میلیارد برای حقوق پرسنل دانشگاه علوم پزشکی یاسوج از درآمد اختصاصی- اولویت اول پیشگیری

IMG 20250322 132806

محمد بهرامی در بیمارستان شهید جلیل : پیشنهاد می کنم یکی از معاونت های علوم پزشکی غیر بومی باشد- فرهنگ رفتاری ما باید تغییر کند – مجتبی عسکری : خودم را وامدار نگاه دکتر بهرامی می دانم

دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

اخذ مجوز جذب ۲۳۵ نفر از وزارت بهداشت – ورود هلی کوپتر برای دانشگاه علوم پزشکی یاسوج – اخذ اعتبار ۱۰۰۰ میلیارد تومانی در سفر دوم هیات دولت- افزایش ۱۵۰ تخت بیمارستانی

سعید جاودان سیرت پیری جمعیت

ارسالی مخاطبین – تغییر مدیران ضعیف دانشگاه علوم پزشکی یاسوج اقدامی انقلابی از سعید جاودان سیرت

62309149

آمار تنها یک فوتی کرونایی طی ۴۵ روز گذشته در کهگیلویه و بویراحمد

فصلی نو | فصل جنوب

پایگاه خبری فصلی نو، منبعی مستقل و به‌روز برای اطلاع‌رسانی درباره اخبار، تحلیل‌ها و گزارش‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است. این پایگاه با هدف ارائه‌ی اخبار دقیق، بی‌طرفانه و تحلیلی فعالیت می‌کند و تلاش دارد با انتشار محتواهای متنوع و مستند، مخاطبان خود را در جریان تحولات مهم قرار دهد.

دسته ها

  • اخبار استان
  • مطالب ویژه
  • عکس
  • فرهنگی

دسترسی سریع

  • خانه
  • تماس با ما
  • درباره ما

مجوز ها

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به پایگاه خبری فصلی جنوب ( فصلی نو) است. بازنشر مطالب صرفا با اجازه کتبی مجاز است.

طراحی سایت : بویردیتا ( رامین پاسیار)

  • صفحه نخست
  • اخبار استان
  • سیاسی
  • بین الملل
  • پیشنهاد سردبیر
  • گزارش تصویری