انجام غربالگری شنوایی، بینایی و مشاوره ژنتیک رایگان توسط بهزیستی استان

فصلی نو ،مدیرکل بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت : سال ۱۳۹۹  در حوزه پیشگیری از معلولیتهای ناشی از اختلالات و مشاوره ژنتیک تعداد تعداد۱۵۲۲ نفر در استان تحت پوشش برنامه قرار گرفتند .

دکتر محسن مرادی امروز در گفت و گو با فصل جنوب با اعلام این مطلب افزود : از این تعداد ۷۹۲ نفر تحت مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج،  ۶۴  نفر تحت مشاوره ژنتیک قبل از بارداری، ۴۰۴نفر تحت پوشش مشاوره ژنتیک حین بارداری و۲۶۲ نفر تحت مشاوره ژنتیک تشخیصی قرار گرفتند .

مرادی در ادامه با اشاره به اینکه تعداد ۹۲۷ نفر از مراجعین به مراکز مشاوره ژنتیک ، ازدواج فامیلی و۵۹۵ نفر ازدواج غیر فامیلی داشتند خاطرنشان کرد : در همین زمینه تعداد.۷۰۰ نفر از مراجعین به مراکز مشاوره ژنتیک ، یارانه ویزیت مشاوره ژنتیک و تعداد ۶۰۰ نفر کمک هزینه آزمایشات ژنتیک را دریافت کرده اند.

ژنتیک

وی در ادامه افزود : در راستای گسترش خدمات رسانی به مراجعین مراکز مشاوره ژنتیک ، برای حمایت از افراد بی بضاعت و کم توان از نظر مالی ، پرداخت یارانه جهت انجام خدمات مشاوره ژنتیک به مراکزمشاوره ژنتیک خصوصی و همچنین پرداخت کمکهای موردی و کمک هزینه انجام آزمایشات ژنتیک مورد نیاز با خرید خدمت از مراکز آزمایشگاهی از اولویتهای خدمت رسانی به عموم مراجعین به مراکز می باشد و در نهایت کاهش تحمیل  هزینه های سنگین مشاوره و خدمات تخصصی آزمایشگاهی ژنتیک برای خانوادهها از اهداف اصلی برنامه  خواهد بود .

وی اضافه کرد:هم اکنون ۳ مرکز خصوصی مشاوره ژنتیک مشغول به ارائه خدمات به عموم مردم در سطح استان هستند یادآور شد : نظر به اهمیت نقش مشاوره ژنتیک در پیشگیری از معلولیتها بویژه معلولیتهای ناشی از اختلالات ژنتیک در خانوادههای دارای فرزند معلول که احتمال وجود یک اختلال ژنتیکی در خانوادههای آنان بیشتر است و با هدف خدمت رسانی به جامعه تحت پوشش بهزیستی همکاری و مشارکت فیمابین معاونت توسعه پیشگیری و معاونت توانبخشی در خصوص انجام مشاوره ژنتیک برای افراد تحت پوشش توانبخشی از سال۹۸ بصورت مستمر آغاز شد .

مدیرکل بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: کلیه خانوادههای دارای معلول تحت پوشش توانبخشی واجد شرایط به مراکز مشاوره ژنتیک در همان شهر یا شهرهای همجوار معرفی می شوند که  در صورت نیاز پس از مشاوره ژنتیک جهت انجام آزمایشات تشخیصی به آزمایشگاههای طرف قرارداد ارجاع میشوند و کلیه هزینه های ایشان بصورت رایگان خواهد بود .

دکتر محسن مرادی اضافه کرد :در سال ۱۳۹۹ تعداد۱۷۰ خانواده دارای معلول تحت پوشش جهت انجام مشاوره و آزمایشات ژنتیک معرفی شدند.

مرادی در ادامه به برنامه غربالگری ، تشخیص و مداخله زودهنگام شنوایی نوزادان و شیرخواران اشاره کرد و افزود :   نقص شنوایی شایع ترین اختلال مادرزادی بدو تولد است که  براساس مطالعات و تحقیقات صورت گرفته ، شیوع آن حدود ۳تا۵  در هزار تولد زنده  است و هرگونه ضایعه در سیستم شنوایی که سبب بروز اشکالاتی در شنیدن و ارتباط کلامی فرد گردد، تحت نام نقص شنوایی معروف است،  تشخیص زودرس  بیماری ، پیش از بروز علایم یا عوارض بیماری به نام غربالگری یا پیشگیری ثانویه خوانده میشود.

در همین ارتباط بخوانید :

کودکان سه تا پنج ساله نیاز به غربالگری شنوایی دارند

وی گفت : از سال ۱۳۸۱ معاونت توسعه پیشگیری برنامه های متنوعی را برای شناسایی و مداخله زودرس نقایص شنوایی طراحی و اجرا نموده است از جمله این موارد ، برنامه غربال ، تشخیص و مداخله زود هنگام شنوایی نوزادان و شیرخواران است که این برنامه دارای ۳ سطح غربال ، تشخیص و مداخله می باشد که هریک می بایست به ترتیب در زمانهای پیش از یک ماهگی ، ۳ ماهگی و ۶ ماهگی انجام شود.

شنوایی سنجی

وی افزود: در این برنامه نوزاد در بدو تولد در واحدهای غربالگری شنوایی که عمدتا در زایشگاهها مستقرهستند ، تحت آزمون TEOAE قرارگرفته ودر صورت مشکوک بودن ظرف مدت ۲تا۴ هفته این آزمون با دستگاه AABR مجددا تکرار و سپس موارد مشکوک برای ارزیابی های تشخیصی به سطح دوم برنامه یعنی مراکز شنوایی سنجی ارجاع داده می شوند. در صورت تشخیص شیرخوار با برگه ارجاع به سطح سوم برنامه جهت انجام مداخلات طبی و توانبخشی به مراکز مربوطه هدایت می شود.

محسن مرادی با اعلام اینکه  تعداد افراد تحت پوشش برنامه غربالگری شنوایی ۱۰ هزار و ۸۸۰ نفر هستند   که پوشش ۹۷درصد موالید زنده استان است اظهار داشت: در این زمینه میزان پیگیری در مرحله غربال ۱۰۰درصد،میزان پیگیری درمرحله تشخیص۱۰۰ درصد،میزان پیگیری در مرحله مداخله۱۰۰ درصد بوده است .

مدیرکل بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت :خرید ۱۰ دستگاه غربالگری شنوایی نوزادان جهت کلیه پایگاههای غربالگری مستقر در شهرستانهای استان و تجهیز ادارات بهزیستی شهرستانهای بویراحمد – کهگیلویه و گچساران به دستگاه ABR تشخیصی بصورت دولتی از دیگر اقدامات سازمان بهزیستی استان در این حوزه بوده است .

برنامه پیشگیری از تنبلی چشم در کودکان ۳تا۶ سال از دیگر مواردی بود که مدیرکل بهزیستی استان به آن اشاره کرد و گفت : تنبلی چشم یکی از علل نابینایی و کم بینایی خفیف تا شدید است ، به طوری که شایعترین علت نابینایی یک چشمی در افراد زیر ۲۰ سال و دومین علت کاهش بینایی در کودکان است .

محسن مرادی اضافه کرد: از سایر عوارض تنبلی چشم در کودکان می توان از در دید عمیق ، کاهش قدرت تمرکز و قدرت تفکیک ، اختلالات تحصیلی و یاد گیری نام برد که در ایران شیوع این بیماری در  کودکان ۳تا۶ ساله ۱% برآورد شده است .

مرادی ادامه داد : تنبلی چشم با تشخیص به موقع قابل درمان است در حالی که اگر به موقع درمان نشود ، فرد را از یک یا هردو چشم بسیار کم بینا یا نابینا خواهد کرد.

وی بیان کرد: این برنامه بیش از بیست سال است که با استفاده از چارت E و دستگاههای غربالگر عیوب انکساری توسط مربیان آموزش دیده در تمام طول سال  با استقرار در  پایگاههی دایمی غربالگری تنبلی چشم به منظور افزایش میزان دسترسی کودکان به خدمات غربالگری بویژه در مناطق محروم و صعب العبور انجام می شود.

محسن مرادی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مهذها و آمادگی ها بیان کرد: در سال ۱۳۹۹ به دلیل شیوع ویروس کووید ۱۹ و تعطیلی مهدها و آمادگیها تعداد ۱۹ هزار و ۲۲۷ کودک کودک تحت پوشش برنامه قرارگرفته و غربال شدند.

مرادی اضافه کرد :  تعداد ۵۶۶ کودک جهت انجام معاینات تخصصی و تشخیصی به بینایی سنج و چشم پزشک ارجاع داده شدند و تعداد ۲۸۳ کودک  اختلالات بینایی و ۱۵۵ کودک آمبلیوپ شناساییشدند .

وی تعداد دستگاههای غربالگری بینایی ۸ عدد اعلام کرد و گفت : در هر شهرستان یکستگاه غربالگری بینایی مستقر است .

 

لینک کوتاه خبر:

https://faslejonoob.ir/?p=14012

ارسال دیدگاه


نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد

تصویر روز: